Dodatkowo: ok. 300g herbatników, 100g wiórków kokosowych, zielony barwnik spożywczy
Instructions
Przygotuj biszkopt: Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodawaj po jednym żółtku, miksując po każdym.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaj suche składniki i olej. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dodaj zielony barwnik spożywczy, aby uzyskać pożądany kolor.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez około 30-35 minut.
Po ostygnięciu przekrój biszkopt na trzy równe blaty.
Przygotuj krem: Wymieszaj budynie z cukrem i odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
Do gotującego mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawaj zimny budyń do masła, miksując na niskich obrotach.
Złóż ciasto: Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż część kremu.
Ułóż warstwę herbatników, lekko nasączonych wodą lub mlekiem.
Przykryj kolejną warstwą kremu.
Powtórz warstwy z herbatnikami i kremem.
Na wierzchu ułóż ostatni blat biszkoptu, posmaruj go pozostałym kremem.
Posyp wiórkami kokosowymi wymieszanymi z zielonym barwnikiem.
Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Notes
Możesz dodać kilka kropli aromatu waniliowego do kremu.
Herbatniki można lekko nasączyć mlekiem lub kawą dla dodatkowego smaku.
Intensywność zielonego koloru można regulować ilością barwnika.