1 szklanka czekolady mlecznej lub gorzkiej, posiekanej
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
Instructions
Przygotuj ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia.
Stopniowo wlej gorącą wodę, mieszając aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie.
Przelej ciasto do formy o wymiarach około 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-35 minut, lub do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem karmelowy: W misce wymieszaj kajmak z masłem orzechowym na gładki krem.
Rozprowadź krem karmelowy równomiernie na ostudzonym cieście.
Posyp wierzch posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Przygotuj polewę czekoladową: W małym rondelku podgrzej śmietankę do momentu, gdy zacznie się gotować. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Polej ciasto polewą czekoladową.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężało.
Przed podaniem pokrój na kwadraty.
Notes
Upewnij się, że ciasto jest całkowicie ostudzone przed nałożeniem kremu karmelowego.
Możesz użyć gotowego kajmaku ze sklepu lub ugotować go samodzielnie z mleka skondensowanego.
Ilość orzeszków ziemnych można dostosować do własnych preferencji.