Szybkie i proste ciasto bez pieczenia, idealne na upalne dni. Przygotujesz je z jogurtu, galaretki i herbatników. To doskonały deser dla niespodziewanych gości.
Author:anna
Prep Time:15 minut
Cook Time:0 minut
Total Time:45 minut
Yield:8 porcji 1x
Category:Deser
Method:Bez pieczenia
Cuisine:Polska
Diet:Wegetariańska
Ingredients
Scale
500 g jogurtu naturalnego gęstego
1 opakowanie galaretki (np. truskawkowej, cytrynowej)
200 g herbatników maślanych
Instructions
Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody. Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj jogurt naturalny z ostudzoną galaretką.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę herbatników.
Wylej połowę masy jogurtowej na herbatniki.
Ułóż kolejną warstwę herbatników.
Wylej pozostałą masę jogurtową.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 30 minut, aby stężało.
Przed podaniem możesz udekorować świeżymi owocami.
Notes
Użyj gęstego jogurtu, aby ciasto było stabilne.
Możesz użyć dowolnego smaku galaretki.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Przepis jest idealny dla osób szukających szybkiego deseru.
Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.