Wydrukować

Wilgotne Ciasto z Malinami

Zbliżenie na kawałek ciasto z malinami z widocznymi malinami i cukrem pudrem na wierzchu, leżący na białym talerzyku.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

To wilgotne ciasto ucierane z malinami to idealny deser na lato. Maliny pozostają na wierzchu i zachowują swój piękny kolor, a ciasto jest puszyste i pełne smaku. Idealne do popołudniowej kawy.

Ingredients

Scale
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g świeżych malin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do obtoczenia malin)
  • cukier puder do posypania

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do pieczenia (ok. 24 cm średnicy), wysmaruj ją masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
  3. Stopniowo wlewaj olej, cały czas miksując. Następnie dodaj jogurt naturalny i krótko zmiksuj.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając szpatułką lub mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Nie miksuj zbyt długo.
  6. Maliny delikatnie obtocz w mące ziemniaczanej. To zapobiegnie ich opadaniu na dno ciasta.
  7. Przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu równomiernie rozłóż obtoczone maliny, lekko je wciskając w ciasto.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-55 minut, lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w formie, a następnie na kratce.
  10. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Notes

  • Użyj świeżych, jędrnych malin.
  • Obtoczenie malin w mące ziemniaczanej jest kluczowe, aby nie opadły na dno ciasta.
  • Ciasto najlepiej smakuje świeże, ale można je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
  • Możesz użyć innych owoców sezonowych, takich jak borówki czy jeżyny.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend