W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę z posiekaną cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Delikatnie wyrób masę, ale nie ugniataj jej zbyt długo, aby burgery były soczyste.
Podziel mięso na 4 równe części i uformuj z nich płaskie kotlety o grubości około 2 cm. Zrób lekkie wgłębienie na środku każdego kotleta, aby podczas smażenia nie wybrzuszyły się.
Rozgrzej patelnię lub grill do wysokiej temperatury.
Smaż burgery przez około 3-4 minuty z każdej strony dla średniego stopnia wysmażenia. Jeśli używasz sera, połóż go na burgerach na ostatnią minutę smażenia, aby się roztopił.
W międzyczasie przekrój bułki na pół i lekko je podgrzej na patelni lub grillu.
Złóż burgery: na dolnej części bułki ułóż sałatę, kotleta, plaster pomidora, cebuli, ogórka i polej ulubionymi sosami. Przykryj górną częścią bułki.
Notes
Do masy mięsnej możesz dodać odrobinę sosu Worcestershire dla głębszego smaku.
Eksperymentuj z dodatkami – karmelizowana cebula, awokado czy bekon to świetne opcje.
Pamiętaj, aby nie dociskać burgerów podczas smażenia, aby nie straciły soków.
Znajdziesz więcej inspiracji na przepisyodserca.pl i na naszym koncie Pinterest.