Wydrukować

Frittata Warzywna z Serem

Kawałek frittata warzywna z brokułami, czerwoną i żółtą papryką na talerzu.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Pieczony omlet z warzywami i serem, idealny na brunch lub szybki obiad.

Ingredients

Scale
  • 6 dużych jajek
  • 100 ml mleka
  • 100 g startego sera żółtego (np. cheddar, gouda)
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
  • 100 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 50 g szpinaku świeżego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • Opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki, szczypiorek) do dekoracji

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 3-4 minuty, aż zeszkli się.
  3. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat.
  4. Dodaj pokrojone papryki i różyczki brokułów. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  5. Dodaj świeży szpinak i smaż, aż zwiędnie. Dopraw warzywa solą i pieprzem.
  6. W dużej misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj starty ser żółty, sól i pieprz. Wymieszaj.
  7. Przełóż podsmażone warzywa na patelni do naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia.
  8. Zalej warzywa masą jajeczną.
  9. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż frittata się zetnie i lekko zarumieni.
  10. Przed podaniem możesz udekorować świeżymi ziołami.

Notes

  • Możesz użyć dowolnych ulubionych warzyw, np. cukinii, pieczarek, pomidorów.
  • Jeśli chcesz, aby frittata była bardziej sycąca, dodaj ugotowane ziemniaki lub kaszę.
  • Frittata smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Znajdziesz więcej inspiracji na naszym profilu Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend