Wydrukować

Gołąbki po turecku

Zbliżenie na trzy gołąbki po turecku na białym talerzu, polane białym sosem i udekorowane zielonymi ziołami.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Orientalna wersja gołąbków z jagnięciną lub wołowiną w liściach winogron lub kapusty, idealna na rozgrzewający obiad jesienią i zimą.

Ingredients

Scale
  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Liście winogron lub kapusty
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oliwy

Instructions

  1. Namocz ryż w ciepłej wodzie na 30 minut.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oliwie.
  3. Dodaj mięso i smaż do zrumienienia.
  4. Dodaj pastę pomidorową i przyprawy.
  5. Odcedź ryż i wymieszaj z mięsem.
  6. Zawiń farsz w liście winogron lub kapusty.
  7. Ułóż gołąbki w garnku, zalej bulionem.
  8. Dusź na małym ogniu przez 45 minut.

Notes

  • Możesz dodać rodzynki do farszu.
  • Liście winogron można zastąpić kapustą.
  • Podawaj z jogurtem naturalnym.

Nutrition

Share via
Send this to a friend