Wydrukować

Karkówka z Grilla w Marynacie Musztardowo-Ketchupowej

Karkówka z grilla - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj przepis na soczystą karkówkę z grilla, zamarynowaną w uniwersalnej musztardowo-ketchupowej marynacie. Idealna na weekendowe spotkania.

Ingredients

Scale
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki musztardy (najlepiej dijon lub sarepskiej)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku

Instructions

  1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1.5-2 cm.
  2. W dużej misce wymieszaj ketchup, musztardę, olej, miód, przeciśnięty czosnek, słodką paprykę i ostrą paprykę (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem.
  3. Plastry karkówki dokładnie obtocz w marynacie, upewniając się, że każdy kawałek jest pokryty.
  4. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  5. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
  6. Grilluj karkówkę po 5-7 minut z każdej strony, aż będzie złocista i soczysta. Czas grillowania zależy od grubości plastrów i preferowanego stopnia wysmażenia.
  7. Podawaj od razu, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatka, pieczone ziemniaki czy świeże pieczywo.

Notes

  • Dla lepszego smaku, marynuj mięso przez całą noc.
  • Jeśli nie masz grilla, karkówkę możesz upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej.
  • Przepis pochodzi z przepisów od serca, gdzie znajdziesz więcej inspiracji kulinarnych. Odwiedź nas również na Pintereście, aby zobaczyć więcej przepisów i zdjęć.

Nutrition

Share via
Send this to a friend