Wydrukować

Kotlety z Kalafiora

Kotlety z kalafiora - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Proste i smaczne kotlety wegetariańskie z gotowanego kalafiora, jajek i świeżych ziół, idealne na szybki obiad.

Ingredients

Scale
  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki bułki tartej
  • 0.25 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 0.25 szklanki posiekanego koperku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Instructions

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź.
  2. Ugotowany kalafior rozgnieć widelcem lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Do kalafiora dodaj jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki i koperek. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  5. Z masy formuj niewielkie kotlety.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
  7. Podawaj ciepłe, najlepiej z ulubionym sosem lub świeżą sałatką.

Notes

  • Kotlety można podawać z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
  • Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Możesz dodać inne ulubione zioła, takie jak szczypiorek czy kolendra.
  • Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  • Przepis jest dostępny również na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend