Wydrukować

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybki stir-fry z piersi kurczaka i mieszanki warzyw w sosie sojowym. Idealny na tygodniowy obiad.

Ingredients

Scale
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 marchewka
  • 100 g groszku cukrowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • Ryż do podania

Instructions

  1. Pokrój kurczaka w kostkę.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek.
  3. Pokrój papryki i marchewkę w paski.
  4. Wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, imbir, mąkę ziemniaczaną i wodę, aby stworzyć sos.
  5. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w woku.
  6. Smaż kurczaka do zarumienienia.
  7. Dodaj cebulę, czosnek, papryki i marchewkę. Smaż przez 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
  8. Dodaj groszek cukrowy i smaż przez 2 minuty.
  9. Wlej sos na patelnię. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  10. Podawaj z ryżem.

Notes

  • Możesz użyć innych warzyw, takich jak brokuły, pieczarki, czy fasolka szparagowa.
  • Dla ostrzejszego smaku dodaj szczyptę płatków chili.
  • Przepis jest szybki i łatwy, idealny na dni, gdy masz mało czasu.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend