Wydrukować

Łatwa zapiekanka z warzyw: 1 prosta zasada na hit!

Łatwa zapiekanka z warzyw

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosta zapiekanka z warzyw, idealna na szybki obiad.

Ingredients

Scale
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 200 g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Instructions

  1. Umyj i pokrój warzywa.
  2. Podsmaż cebulę na oliwie.
  3. Dodaj paprykę i cukinię, smaż kilka minut.
  4. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  5. Duś warzywa do miękkości.
  6. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego.
  7. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
  8. Zalej warzywa masą jajeczną.
  9. Posyp startym serem.
  10. Piecz w 180°C przez około 25-30 minut, aż ser się zarumieni.

Notes

  • Możesz użyć innych warzyw, np. brokułów, kalafiora, marchewki.
  • Ser żółty można zastąpić mozzarellą lub innym ulubionym serem.
  • Zapiekanka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Nutrition

Share via
Send this to a friend