Wydrukować

Kremowe lody waniliowe

Zbliżenie na miseczkę kremowych lodów waniliowych z widocznymi ziarenkami wanilii, gotowych do spożycia. lody waniliowe przepis.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Klasyczny przepis na domowe lody waniliowe, które zachwycą swoim smakiem. Możesz je przygotować z maszynką do lodów lub bez.

Ingredients

Scale
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli

Instructions

  1. W garnku podgrzej śmietankę, mleko i nasiona z laski wanilii. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. W misce ubij żółtka z cukrem na jasną masę.
  3. Powoli wlewaj ciepłą śmietankę do żółtek, ciągle mieszając.
  4. Przelej mieszaninę z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  5. Przecedź przez sitko i ostudź.
  6. Wstaw do maszynki do lodów lub zamrażaj, mieszając co 30 minut.

Notes

  • Jeśli nie masz maszynki do lodów, mieszaj lody co 30 minut przez pierwsze 2-3 godziny.
  • Możesz dodać posiekane orzechy lub kawałki czekolady.
  • Lody najlepiej smakują po 2-3 godzinach w zamrażarce.

Nutrition

Share via
Send this to a friend