Wydrukować

Domowe Lody Włoskie (Gelato)

Zbliżenie na trzy gałki kremowych lodów włoskich w białej misce, z widocznymi drobinkami wanilii.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Przepis na kremowe, domowe lody włoskie, które zachwycą każdego. Idealne na upalne dni i specjalne okazje.

Ingredients

Scale
  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka dużych jaj
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • Szczypta soli

Instructions

  1. Wlej mleko i śmietankę do garnka. Dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Podgrzewaj na średnim ogniu, aż płyn będzie gorący, ale nie zagotuje się. Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut, aby wanilia oddała aromat. Wyjmij laskę wanilii.
  2. W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
  3. Powoli wlewaj gorące mleko ze śmietanką do masy jajecznej, cały czas energicznie mieszając, aby żółtka się nie ścięły.
  4. Przelej całość z powrotem do garnka. Gotuj na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i będzie pokrywać łyżkę (temperatura około 80-85°C). Nie dopuść do zagotowania.
  5. Zdejmij z ognia i przecedź masę przez drobne sitko do czystej miski, aby usunąć ewentualne grudki.
  6. Ostudź masę do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa musi być bardzo dobrze schłodzona.
  7. Przelej schłodzoną masę do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie masz maszyny, przelej masę do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co 30-60 minut wyjmuj i energicznie mieszaj widelcem lub mikserem, aby rozbić kryształki lodu i uzyskać kremową konsystencję. Powtarzaj przez 3-4 godziny.
  8. Gotowe lody przełóż do szczelnego pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 2 godziny przed podaniem, aby stężały.

Notes

  • Dla intensywniejszego smaku wanilii, możesz użyć ziaren z laski wanilii.
  • Lody najlepiej smakują świeże, ale można je przechowywać w zamrażarce do tygodnia.
  • Przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki na 10-15 minut, aby lekko zmiękły.
  • Eksperymentuj z dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy, czekolada czy sosy.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend