Prosty i szybki przepis na pysznego, soczystego łososia pieczonego w folii z aromatycznymi ziołami i świeżą cytryną. Idealny na zdrowy obiad lub kolację.
Author:anna
Prep Time:10 minut
Cook Time:20 minut
Total Time:30 minut
Yield:4 porcje 1x
Category:Dania główne
Method:Pieczenie
Cuisine:Europejska
Diet:Gluten Free
Ingredients
Scale
4 filety z łososia
1 cytryna
2 gałązki świeżego koperku
2 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz
Instructions
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Każdy filet z łososia połóż na osobnym kawałku folii aluminiowej.
Na każdym kawałku łososia ułóż plasterki cytryny, gałązki koperku i tymianku.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i posyp nim łososia.
Skrop łososia oliwą z oliwek.
Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dokładnie zawiń każdy filet w folię aluminiową, tworząc szczelne paczuszki.
Ułóż paczuszki na blasze do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, w zależności od grubości filetów.
Ostrożnie rozwiń folię i podawaj.
Notes
Do łososia możesz dodać inne ulubione zioła, np. rozmaryn lub natkę pietruszki.
Zamiast cytryny możesz użyć limonki.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub świeżą sałatką.