Wydrukować

Soczysty łosoś pieczony w folii z ziołami i cytryną

łosoś pieczony w folii - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty i szybki przepis na pysznego, soczystego łososia pieczonego w folii z aromatycznymi ziołami i świeżą cytryną. Idealny na zdrowy obiad lub kolację.

Ingredients

Scale
  • 4 filety z łososia
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Każdy filet z łososia połóż na osobnym kawałku folii aluminiowej.
  3. Na każdym kawałku łososia ułóż plasterki cytryny, gałązki koperku i tymianku.
  4. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i posyp nim łososia.
  5. Skrop łososia oliwą z oliwek.
  6. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Dokładnie zawiń każdy filet w folię aluminiową, tworząc szczelne paczuszki.
  8. Ułóż paczuszki na blasze do pieczenia.
  9. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, w zależności od grubości filetów.
  10. Ostrożnie rozwiń folię i podawaj.

Notes

  • Do łososia możesz dodać inne ulubione zioła, np. rozmaryn lub natkę pietruszki.
  • Zamiast cytryny możesz użyć limonki.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub świeżą sałatką.

Nutrition

Share via
Send this to a friend