Wydrukować

Chleb pełnoziarnisty z mąki Lubella

Bochenek świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką na drewnianej desce, idealny mąką pełnoziarnista lubella przepis na chleb.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty przepis na domowy chleb pełnoziarnisty z mąki Lubella. Smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania.

Ingredients

Scale
  • 500 g mąki pełnoziarnistej Lubella
  • 350 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Instructions

  1. Wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukr w dużej misce.
  2. Dodaj ciepłą wodę i oliwę, mieszaj aż ciasto będzie gładkie.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
  4. Ugnieć ciasto ponownie i przełóż do foremki do chleba.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40-45 minut.
  6. Wyjmij chleb i ostudź na kratce.

Notes

  • Możesz dodać nasiona słonecznika lub dyni dla dodatkowego smaku.
  • Chleb smakuje najlepiej drugiego dnia.
  • Przechowuj w lnianej ściereczce.

Nutrition

Share via
Send this to a friend