Makaron z Bobem i Suszonymi Pomidorami
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Szybki i prosty przepis na letni makaron z sezonowym bobem i intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Idealny na szybki obiad lub kolację.
- Author: anna
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 15 minut
- Total Time: 25 minut
- Yield: 2 porcje 1x
- Category: Danie Główne
- Method: Gotowanie
- Cuisine: Włoska
- Diet: Wegańska
- 300 g makaronu (np. spaghetti, penne)
- 500 g świeżego bobu
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek (z suszonych pomidorów lub świeżej)
- Świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Opcjonalnie: płatki chili dla ostrości
- Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 5-7 minut od zagotowania). Odcedź i, jeśli wolisz, obierz ze skórek.
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około pół szklanki wody z gotowania.
- W międzyczasie suszone pomidory pokrój w paski, a czosnek posiekaj w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę, aż zacznie pachnieć, uważając, aby się nie przypalił.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory i smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj ugotowany bób do patelni z pomidorami i czosnkiem. Wymieszaj.
- Dodaj ugotowany makaron do patelni. Wlej trochę wody z gotowania makaronu (2-3 łyżki), aby sos lepiej połączył się z makaronem.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz, dodaj płatki chili.
- Podawaj od razu, posypane świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Notes
- Możesz użyć dowolnego kształtu makaronu.
- Jeśli nie masz świeżego bobu, możesz użyć mrożonego.
- Dla wzmocnienia smaku, możesz dodać odrobinę startego parmezanu (jeśli nie jesteś weganinem).
- Przepis jest wegetariański, a po pominięciu parmezanu staje się wegański.
- Więcej inspiracji znajdziesz na naszym Pintereście.
Nutrition
- Serving Size: 1 porcja
- Calories: 550 kcal
- Sugar: 10 g
- Sodium: 350 mg
- Fat: 25 g
- Saturated Fat: 3 g
- Unsaturated Fat: 20 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 65 g
- Fiber: 12 g
- Protein: 20 g
- Cholesterol: 0 mg