Wydrukować

Makaron z cukinią i pomidorami

makaron z cukinią i pomidorami - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybki i lekki makaron z cukinią i pomidorami, idealny na letni obiad. Prosty sos i mało składników sprawiają, że przygotujesz go w 15 minut.

Ingredients

Scale
  • 200 g makaronu (np. spaghetti, penne)
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeża bazylia do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: starty parmezan do podania

Instructions

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około pół szklanki wody z gotowania.
  2. W międzyczasie umyj cukinię i pokrój ją w cienkie półplasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki. Czosnek posiekaj drobno.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Nie dopuść do przypalenia.
  4. Dodaj pokrojoną cukinię i pomidory koktajlowe na patelnię. Smaż przez 3-5 minut, aż cukinia zmięknie, a pomidory zaczną puszczać sok.
  5. Dodaj ugotowany makaron do warzyw na patelni. Wlej około 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj.
  6. Gotuj przez 1-2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje i pokryje makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody z gotowania makaronu.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia.
  8. Posyp świeżą bazylią. Podawaj od razu, opcjonalnie ze startym parmezanem.

Notes

  • Użyj świeżych, dojrzałych pomidorów dla najlepszego smaku.
  • Jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę płatków chili dla pikantności.
  • Ten makaron świetnie smakuje również z dodatkiem świeżego szpinaku lub rukoli, dodanych na końcu gotowania.
  • Przepis jest idealny na szybki obiad po pracy.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend