Wydrukować

Makaron z Halloumi i Suszonymi Pomidorami

Zbliżenie na makaron z halloumi i suszonymi pomidorami, udekorowany świeżymi liśćmi bazylii w białej misce.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybki i prosty przepis na wegetariański makaron z chrupiącym halloumi i intensywnymi suszonymi pomidorami. Idealny na obiad w 30 minut.

Ingredients

Scale
  • 200 g makaronu (np. penne, fusilli)
  • 250 g sera halloumi
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (z suszonych pomidorów lub świeżej)
  • Świeża bazylia do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Instructions

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
  2. W międzyczasie pokrój halloumi w kostkę lub paski. Suszone pomidory odcedź z oleju i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj halloumi i smaż na złoty kolor z każdej strony, aż będzie chrupiące. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
  4. Na tej samej patelni dodaj czosnek i suszone pomidory. Smaż przez 1-2 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny.
  5. Wlej bulion warzywny i gotuj przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  6. Dodaj ugotowany makaron do sosu. Wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu.
  7. Dodaj usmażone halloumi do makaronu. Delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj od razu, posypane świeżą bazylią.

Notes

  • Dla wzmocnienia smaku, możesz dodać do sosu łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
  • Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj szczyptę płatków chili.
  • Makaron najlepiej smakuje świeżo przygotowany.
  • Odwiedź nasz profil na Pinterest po więcej inspiracji kulinarnych.

Nutrition

Share via
Send this to a friend