Wydrukować

Kremowy Makaron ze Szparagami i Szpinakiem

Zbliżenie miski z makaronem ze szparagami i szpinakiem, posypanym startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj przepis na szybki i kremowy makaron ze szparagami i szpinakiem. To idealne danie na wiosenny obiad, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Ingredients

Scale
  • 300 g makaronu (np. spaghetti, tagliatelle)
  • 500 g zielonych szparagów
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula szalotka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji (np. bazylia, natka pietruszki)

Instructions

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.
  2. W międzyczasie umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój szparagi na 2-3 cm kawałki, pozostawiając główki w całości.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  4. Dodaj pokrojone szparagi, smaż przez 3-5 minut, aż będą lekko miękkie, ale nadal chrupiące.
  5. Dodaj świeży szpinak, smaż, aż zwiędnie.
  6. Wlej śmietankę, dodaj parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  7. Dodaj ugotowany makaron do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj.
  8. Podawaj od razu, udekorowany świeżymi ziołami.

Notes

  • Dla bardziej intensywnego smaku, możesz dodać odrobinę soku z cytryny do sosu.
  • Jeśli lubisz, możesz dodać do dania podsmażony boczek lub szynkę parmeńską.
  • Makaron najlepiej smakuje świeżo przygotowany.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend