Wydrukować

Makowiec zawijany drożdżowy – 1 przepis do zakochania

makowiec zawijany drożdżowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego, idealny na święta i specjalne okazje. Wilgotne nadzienie makowe i puszyste ciasto.

Ingredients

Scale
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 500 g masy makowej
  • cukier puder do posypania

Instructions

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wsyp resztę mąki, dodaj resztę cukru i sól. Wlej wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajka i żółtko.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Pod koniec dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt.
  6. Na każdy prostokąt nałóż równomiernie masę makową, pozostawiając wolny brzeg.
  7. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dokładnie zlep końce.
  8. Ułóż makowce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-45 minut, aż makowce będą złociste.
  10. Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.

Notes

  • Upewnij się, że wszystkie składniki na ciasto drożdżowe mają temperaturę pokojową.
  • Ciasto drożdżowe lubi ciepło – postaw miskę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  • Masę makową można kupić gotową lub przygotować samodzielnie.

Nutrition