Tradycyjny makowiec zawijany z ciasta drożdżowego, idealny na święta i specjalne okazje. Wilgotne nadzienie makowe i puszyste ciasto.
Author:anna
Prep Time:30 minut
Cook Time:40 minut
Total Time:2 godziny 40 minut
Yield:2 rolady 1x
Category:Ciasto
Method:Pieczenie
Cuisine:Polska
Ingredients
Scale
500 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
500 g masy makowej
cukier puder do posypania
Instructions
Przygotuj zaczyn drożdżowy: rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp resztę mąki, dodaj resztę cukru i sól. Wlej wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajka i żółtko.
Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Pod koniec dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt.
Na każdy prostokąt nałóż równomiernie masę makową, pozostawiając wolny brzeg.
Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Dokładnie zlep końce.
Ułóż makowce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-45 minut, aż makowce będą złociste.
Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Notes
Upewnij się, że wszystkie składniki na ciasto drożdżowe mają temperaturę pokojową.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło – postaw miskę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Masę makową można kupić gotową lub przygotować samodzielnie.