Wydrukować

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym, mój hit na 3-4 dni

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tradycyjny mazurek wielkanocny z pysznym kremem czekoladowo-orzechowym.

Ingredients

Scale
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g masła orzechowego
  • garść posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych)
  • dodatki do dekoracji (np. migdały, suszone owoce, pisaki cukrowe)

Instructions

  1. Zagnieć ciasto kruche z mąki, zimnego masła, cukru pudru, żółtka, śmietany i soli.
  2. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  3. Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta lub kwadratu.
  4. Przenieś na blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 180°C przez około 15-20 minut do złotego koloru.
  5. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką kremówką.
  6. Dodaj masło orzechowe i mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
  7. Posiekane orzechy wymieszaj z kremem czekoladowo-orzechowym.
  8. Wyłóż krem na upieczony i wystudzony spód mazurka.
  9. Udekoruj mazurek według uznania.
  10. Schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Notes

  • Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej.
  • Użyj ulubionych orzechów do kremu.
  • Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.

Nutrition

Share via
Send this to a friend