Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym, mój hit na 3-4 dni
5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star
No reviews
Tradycyjny mazurek wielkanocny z pysznym kremem czekoladowo-orzechowym.
- Author: anna
- Prep Time: 30 minut
- Cook Time: 20 minut
- Total Time: 50 minut
- Yield: 1 mazurek 1x
- Category: Deser
- Method: Pieczenie
- Cuisine: Polska
- Diet: Vegetarian
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g masła orzechowego
- garść posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych)
- dodatki do dekoracji (np. migdały, suszone owoce, pisaki cukrowe)
- Zagnieć ciasto kruche z mąki, zimnego masła, cukru pudru, żółtka, śmietany i soli.
- Uformuj kulę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta lub kwadratu.
- Przenieś na blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 180°C przez około 15-20 minut do złotego koloru.
- W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę ze śmietanką kremówką.
- Dodaj masło orzechowe i mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
- Posiekane orzechy wymieszaj z kremem czekoladowo-orzechowym.
- Wyłóż krem na upieczony i wystudzony spód mazurka.
- Udekoruj mazurek według uznania.
- Schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Notes
- Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej.
- Użyj ulubionych orzechów do kremu.
- Mazurek najlepiej smakuje schłodzony.
Nutrition
- Serving Size: 1 kawałek
- Calories: 450
- Sugar: 30g
- Sodium: 50mg
- Fat: 30g
- Saturated Fat: 15g
- Unsaturated Fat: 10g
- Trans Fat: 0g
- Carbohydrates: 40g
- Fiber: 3g
- Protein: 8g
- Cholesterol: 40mg