Przygotuj autentyczny tajski Pad Thai z kurczakiem w zaledwie 20 minut. To szybkie i smaczne danie z makaronem ryżowym, sosem tamaryndowym, kiełkami i orzeszkami.
Author:anna
Prep Time:10 minut
Cook Time:15 minut
Total Time:25 minut
Yield:2 porcje 1x
Category:Danie główne
Method:Smażenie
Cuisine:Tajska
Diet:Brak
Ingredients
Scale
200 g makaronu ryżowego (płaskie wstążki)
300 g piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 jajko
100 g kiełków fasoli mung
50 g szczypiorku, pokrojonego na 3 cm kawałki
50 g orzeszków ziemnych, posiekanych
Ćwiartki limonki do podania
Sos Pad Thai:
3 łyżki sosu tamaryndowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
Instructions
Makaron ryżowy namocz w ciepłej wodzie przez około 10-15 minut, aż zmięknie, ale pozostanie sprężysty. Odcedź.
W małej misce wymieszaj składniki sosu Pad Thai: sos tamaryndowy, sos rybny, cukier palmowy i ostrą paprykę.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż, aż będzie złocisty i ugotowany. Przełóż kurczaka na bok patelni.
Na wolne miejsce na patelni wbij jajko i smaż, mieszając, aż się zetnie.
Dodaj namoczony makaron ryżowy do patelni. Wlej przygotowany sos Pad Thai. Dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj kiełki fasoli mung i szczypiorek. Smaż przez kolejną minutę, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące.
Przełóż Pad Thai na talerze. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z ćwiartkami limonki.
Notes
Dla lepszego smaku użyj świeżych składników.
Możesz dostosować ostrość dania, dodając więcej lub mniej papryki.
Jeśli nie masz sosu tamaryndowego, możesz użyć soku z limonki z odrobiną brązowego cukru.
Odwiedź nasz profil na Pintereście po więcej inspiracji kulinarnych.