Wydrukować

Papryka Faszerowana Mięsem i Ryżem w Sosie Pomidorowym

papryka faszerowana miesem - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Soczysta papryka faszerowana mięsem i ryżem, zapiekana w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealna na letni obiad.

Ingredients

Scale
  • 6 dużych papryk (najlepiej różnokolorowych)
  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 100 g ryżu (suchego)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Świeża natka pietruszki do posypania
  • 100 ml bulionu warzywnego lub wody

Instructions

  1. Ryż ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedź i ostudź.
  2. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je, aż straci surowy kolor.
  4. Dodaj czosnek, słodką i ostrą paprykę, smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia.
  5. W dużej misce wymieszaj usmażone mięso z ryżem. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Papryki umyj, odetnij górną część z ogonkiem (zachowaj ją), usuń gniazda nasienne.
  7. Nadziewaj papryki przygotowanym farszem, niezbyt ciasno. Przykryj odciętymi „czapeczkami”.
  8. W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszaj pomidory krojone, passatę pomidorową oraz bulion lub wodę. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Ułóż faszerowane papryki w naczyniu z sosem.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-60 minut, aż papryka będzie miękka, a farsz dobrze upieczony.
  11. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.

Notes

  • Dla bogatszego smaku, do farszu możesz dodać posiekane świeże zioła, np. majeranek lub tymianek.
  • Jeśli chcesz, aby farsz był bardziej kremowy, dodaj do niego 2-3 łyżki śmietany lub serka mascarpone.
  • Paprykę można podawać z pieczywem, ziemniakami lub po prostu solo.
  • Przepis jest również dostępny na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend