Wydrukować

Piernik Świąteczny: Przepis na Tradycyjny Smak Bożego Narodzenia

Kromka i bochenek piernika posypane cukrem pudrem, leżące na białym talerzu.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Odkryj przepis na klasyczny piernik świąteczny, który zachwyca aromatem i smakiem. Dowiedz się, jak przygotować zarówno dojrzewający piernik staropolski, jak i szybki piernik z miodem, idealny na ostatnią chwilę. Poznaj tajniki przechowywania, aby Twój piernik był zawsze świeży i pyszny.

Ingredients

Scale
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Instructions

  1. W dużym garnku rozpuść miód, cukier i masło. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do przestudzonej masy dodaj jajka, mleko, mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszaj.
  3. Jeśli używasz, dodaj orzechy i skórkę pomarańczową.
  4. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50-60 minut, lub do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku.

Notes

  • Dla piernika dojrzewającego, ciasto możesz przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu przed pieczeniem.
  • Piernik najlepiej smakuje po kilku dniach, gdy smaki się przegryzą.
  • Przechowuj piernik w szczelnym pojemniku, aby zachował świeżość.
  • Możesz udekorować piernik lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend