Wydrukować

Tarta z cukinią i fetą

Zdjęcie z bliska kawałka tarty z cukinią i fetą na białym talerzu.

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Lekka i aromatyczna tarta z chrupiącym spodem, soczystą cukinią i słonym serem feta, idealna na obiad lub kolację.

Ingredients

Scale
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 średnie cukinie
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 18%
  • pieprz
  • sól
  • olej

Instructions

  1. Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dodaj pokrojone zimne masło i szybko rozetrzyj palcami do uzyskania okruszków. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty (ok. 24 cm średnicy). Nakłuj widelcem.
  4. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  5. Cukinie umyj, pokrój w cienkie plasterki.
  6. Na podsmażoną cebulę i czosnek wyłóż plasterki cukinii.
  7. Fetę pokrusz i rozłóż równomiernie na cukinii.
  8. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Zalej masą cukinię z fetą.
  9. Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa jajeczna ścięta.
  10. Przed podaniem ostudź tartę lekko w formie.

Notes

  • Do masy jajecznej możesz dodać ulubione zioła, np. oregano, bazylię lub tymianek.
  • Jeśli lubisz, możesz dodać do tarty inne warzywa, np. paprykę lub pomidory.
  • Tarta smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym profilu Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend