Lekki i efektowny tort bezowy z chrupiącą skorupką i miękkim środkiem, udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Idealny na specjalne okazje.
Author:anna
Prep Time:30 minut
Cook Time:1 godzina 30 minut
Total Time:10 godzin (z czasem studzenia)
Yield:8-10 porcji 1x
Category:Deser
Method:Pieczenie
Cuisine:Australijska/Nowozelandzka
Diet:Wegetariańska
Ingredients
Scale
6 dużych białek jaj
300 g cukru drobnego
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru (do śmietanki)
250 g świeżych truskawek
150 g świeżych malin
Kilka listków mięty do dekoracji
Instructions
Rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg) lub 130°C (góra-dół).
Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22-24 cm.
W czystej, suchej misce ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
Delikatnie wmieszaj ocet winny i mąkę ziemniaczaną.
Wyłóż masę bezową na przygotowany okrąg na papierze do pieczenia, formując zagłębienie w środku.
Piecz bezę przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w środku do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
Wyłóż bitą śmietanę na wystudzoną bezę.
Udekoruj tort świeżymi truskawkami i malinami. Dodaj listki mięty.
Podawaj od razu.
Notes
Upewnij się, że miska i trzepaczki są idealnie czyste i suche, aby białka dobrze się ubiły.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia bezy.
Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i lekko piankowa w środku.
Tort Pavlova najlepiej smakuje świeżo przygotowany.
Możesz użyć innych ulubionych owoców sezonowych, np. borówek, kiwi czy brzoskwiń.
Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.