Wydrukować

Tort Pavlova z Owocami

tort pavlova - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Lekki i efektowny tort bezowy z chrupiącą skorupką i miękkim środkiem, udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Idealny na specjalne okazje.

Ingredients

Scale
  • 6 dużych białek jaj
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru (do śmietanki)
  • 250 g świeżych truskawek
  • 150 g świeżych malin
  • Kilka listków mięty do dekoracji

Instructions

  1. Rozgrzej piekarnik do 120°C (termoobieg) lub 130°C (góra-dół).
  2. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22-24 cm.
  3. W czystej, suchej misce ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
  4. Delikatnie wmieszaj ocet winny i mąkę ziemniaczaną.
  5. Wyłóż masę bezową na przygotowany okrąg na papierze do pieczenia, formując zagłębienie w środku.
  6. Piecz bezę przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw bezę w środku do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc).
  7. Przed podaniem ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.
  8. Wyłóż bitą śmietanę na wystudzoną bezę.
  9. Udekoruj tort świeżymi truskawkami i malinami. Dodaj listki mięty.
  10. Podawaj od razu.

Notes

  • Upewnij się, że miska i trzepaczki są idealnie czyste i suche, aby białka dobrze się ubiły.
  • Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia bezy.
  • Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz i lekko piankowa w środku.
  • Tort Pavlova najlepiej smakuje świeżo przygotowany.
  • Możesz użyć innych ulubionych owoców sezonowych, np. borówek, kiwi czy brzoskwiń.
  • Więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie Pinterest.

Nutrition

Share via
Send this to a friend