Pyszne wytrawne naleśniki ze szpinakiem, fetą i szynką parmeńską. Idealne na obiad lub kolację.
Author:anna
Prep Time:25 minut
Cook Time:30 minut
Total Time:55 minut
Yield:8-10 naleśników 1x
Category:Danie główne
Method:Smażenie
Cuisine:Polska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
250 g mąki pszennej
2 jajka
500 ml mleka
Szczypta soli
1 łyżka roztopionego masła
500 g świeżego szpinaku
200 g sera feta
100 g szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Instructions
W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko i sól. Miksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 15-20 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj szpinak i duś, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj naleśniki, smażąc je na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Na każdy naleśnik nałóż porcję szpinaku, pokruszoną fetę i kilka plasterków szynki parmeńskiej. Zawiń naleśniki.
Podawaj od razu, najlepiej lekko podgrzane.
Notes
Ciasto na naleśniki można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Zamiast szynki parmeńskiej można użyć innej ulubionej wędliny.