Wydrukować

Zapiekanka Makaronowa z Szynką i Serem

zapiekanka makaronowa - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Prosty i sycący przepis na zapiekankę makaronową z szynką i serem, polaną kremowym sosem beszamelowym. Idealna na rodzinny obiad i jako danie na dwa dni.

Ingredients

Scale
  • 300g makaronu (np. świderki, penne)
  • 200g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 150g sera żółtego, startego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500ml mleka
  • Sól, pieceme
  • Gałka muszkatoowa
  • Olej do smażenia

Instructions

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj szynkę i podsmaż.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez minutę, mieszając. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatoową.
  4. Do sosu beszamelowego dodaj połowę startego sera i wymieszaj do rozpuszczenia.
  5. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowany makaron z podsmażoną szynką i cebulą.
  6. Zalej wszystko sosem beszamelowym z serem.
  7. Posyp pozostałym startym serem.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni.

Notes

  • Możesz dodać ulubione warzywa, np. groszek lub kukurydzę.
  • Zamiast szynki możesz użyć boczku lub kurczaka.
  • Zapiekanka smakuje równie dobrze na drugi dzień, odgrzana w piekarniku lub na patelni.

Nutrition

Share via
Send this to a friend