Prosty i sycący przepis na zapiekankę makaronową z szynką i serem, polaną kremowym sosem beszamelowym. Idealna na rodzinny obiad i jako danie na dwa dni.
Author:anna
Prep Time:15 minut
Cook Time:30 minut
Total Time:45 minut
Yield:4-6 porcji 1x
Category:Dania główne
Method:Pieczenie
Cuisine:Polska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
300g makaronu (np. świderki, penne)
200g szynki, pokrojonej w kostkę
150g sera żółtego, startego
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
500ml mleka
Sól, pieceme
Gałka muszkatoowa
Olej do smażenia
Instructions
Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj szynkę i podsmaż.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż przez minutę, mieszając. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatoową.
Do sosu beszamelowego dodaj połowę startego sera i wymieszaj do rozpuszczenia.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj ugotowany makaron z podsmażoną szynką i cebulą.
Zalej wszystko sosem beszamelowym z serem.
Posyp pozostałym startym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni.
Notes
Możesz dodać ulubione warzywa, np. groszek lub kukurydzę.
Zamiast szynki możesz użyć boczku lub kurczaka.
Zapiekanka smakuje równie dobrze na drugi dzień, odgrzana w piekarniku lub na patelni.