Prosty i sycący przepis na klasyczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, warstwami ziemniaków i pyszną, ciągnącą się serową pierzynką. Idealna na rodzinny obiad.
Author:anna
Prep Time:20 minut
Cook Time:30 minut
Total Time:50 minut
Yield:4-6 porcji 1x
Category:Danie główne
Method:Pieczenie
Cuisine:Polska
Diet:Vegetarian
Ingredients
Scale
1 kg ziemniaków
500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
100 ml mleka
150 g sera żółtego tartego
2 łyżki oleju
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Opcjonalnie: majeranek, papryka słodka
Instructions
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i pokrój w grubsze plastry.
Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je łopatką, aż straci różowy kolor.
Dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem i papryką. Smaż jeszcze minutę.