Rozgrzewająca, sycąca zupa gulaszowa z wołowiną i papryką. Idealna na chłodne dni, pełna głębokiego smaku i aromatu.
Author:anna
Prep Time:30 minut
Cook Time:2 godziny
Total Time:2 godziny 30 minut
Yield:6 porcji 1x
Category:Zupy
Method:Gotowanie
Cuisine:Węgierska
Diet:Brak
Ingredients
Scale
500 g wołowiny (np. łopatka, gulaszowa)
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
400 g pomidorów z puszki (krojone lub passata)
1 litr bulionu wołowego
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
3–4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju roślinnego
Sól do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do podania
Opcjonalnie: 2-3 ziemniaki
Instructions
Wołowinę pokrój w kostkę około 2-3 cm. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski lub kostkę.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Obsmaż wołowinę partiami na złoty kolor. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na bok.
Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż zacznie pachnieć.
Wsyp słodką i ostrą paprykę, kminek oraz majeranek. Smaż przez około 30 sekund, ciągle mieszając, uważając, aby przyprawy się nie przypaliły.
Wlej pomidory z puszki i bulion. Dodaj obsmażone mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj pokrojone papryki (i ziemniaki, jeśli używasz). Gotuj zupę przez kolejne 20-30 minut, aż papryka (i ziemniaki) zmiękną.
Dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
Podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.
Notes
Dla głębszego smaku, możesz dodać odrobinę koncentratu pomidorowego podczas smażenia cebuli.
Jeśli wolisz gęstszą zupę, możesz zagęścić ją odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie.
Zupa gulaszowa smakuje najlepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Możesz przygotować większą porcję i zamrozić.
Przepis znajdziesz również na naszym koncie Pinterest.