Wydrukować

Łosoś z Frytkownicy z Cytryną

łosoś z frytkownicy - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Szybki i zdrowy obiad z łososia przygotowany w frytkownicy beztłuszczowej, z aromatyczną marynatą cytrynową. Idealny na codzienne posiłki.

Ingredients

Scale
  • 2 filety z łososia (ok. 150-200g każdy)
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • Sól do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku

Instructions

  1. W misce wymieszaj sok z połowy cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, koperek, sól i pieprz.
  2. Ułóż filety łososia w marynacie. Odstaw na 15 minut.
  3. Rozgrzej frytkownicę do 180°C.
  4. Umieść filety łososia w koszu frytkownicy, skórą do dołu.
  5. Piecz przez 8-12 minut, w zależności od grubości filetów, aż łosoś będzie upieczony i łatwo będzie można go rozdzielić widelcem.
  6. Podawaj z pozostałą połówką cytryny do skropienia.

Notes

  • Możesz dodać inne ulubione zioła, np. tymianek lub rozmaryn.
  • Do marynaty można dodać odrobinę miodu dla słodszego smaku.
  • Podawaj z ulubionymi warzywami lub sałatką.

Nutrition

Share via
Send this to a friend