Wydrukować

Szaszłyki z Kurczaka z Grilla

szaszłyki z kurczaka z grilla - Tasty

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Soczyste szaszłyki z kurczaka, papryki i cebuli, idealne na letniego grilla. Prosty przepis na smaczne danie.

Ingredients

Scale
  • 500 g piersi kurczaka
  • 2 kolorowe papryki (np. czerwona, żółta)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Drewniane patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie)

Instructions

  1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę o boku około 2-3 cm.
  2. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w podobnej wielkości kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w grube kawałki, rozdzielając warstwy.
  4. W dużej misce wymieszaj kurczaka, paprykę i cebulę.
  5. Dodaj oliwę z oliwek, słodką paprykę, ostrą paprykę (jeśli używasz), czosnek granulowany, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte przyprawami.
  6. Odstaw do marynowania na co najmniej 30 minut w temperaturze pokojowej lub na 1-2 godziny w lodówce.
  7. Nadziej kawałki kurczaka, papryki i cebuli naprzemiennie na namoczone patyczki do szaszłyków.
  8. Rozgrzej grill do średniej temperatury.
  9. Grilluj szaszłyki przez około 10-15 minut, obracając je co kilka minut, aż kurczak będzie złocisty i dobrze upieczony, a warzywa zmiękną.
  10. Podawaj od razu, najlepiej z ulubionym sosem lub świeżą sałatką.

Notes

  • Namoczenie drewnianych patyczków zapobiega ich spaleniu na grillu.
  • Dla intensywniejszego smaku, marynuj kurczaka przez całą noc.
  • Możesz dodać inne warzywa, takie jak cukinia, pieczarki czy pomidorki koktajlowe.
  • Sprawdź nasz profil na Pinterest po więcej inspiracji kulinarnych.

Nutrition

Share via
Send this to a friend